Tort sănătos cu morcovi

Publicat in 20 decembrie 2017

 

Tortul cu morcovi este un mare clasic. Multe mame îl privilegiază pentru aniversările copiilor, îl pregătesc la final de săptămână şi aproape toată lumea l-a încercat măcar o dată … mai puţin eu. Da, eu nu am gustat niciodată un tort cu morcovi şi nu am încercat niciodată să fac unul. Să nu-mi spuneţi „Vai, ce-ai pierdut!”, că m-am lămurit singură. Nu ştiu ce fel de reţete de torturi cu morcovi aţi încercat voi până acum, dar a mea este fără unt, fără lapte, fără zahăr şi cu o cantitate redusă de făină.

 

Ingrediente: 

  • 3 ouă
  • 2 banane (200g)
  • 10-15 curmale mici
  • 6 linguri ulei
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 110g făină integrală
  • 40g făină de migdale
  • 2 linguriţe scorţişoară
  • 3-4 morcovi medii (260g)
  • 50g fulgi de cocos
  • 70g stafide
  • un praf de sare
  • făină de migdale (pentru decor)

Pentru cremă: 

  • 150g mascarpone
  • 1 lingură miere

 

Mod de preparare: 

  1. Mai întâi, m-am ocupat de curmale. Le-am lăsat la hidratat în lapte vegetal timp de aproximativ 4-5 ore. După acest timp, le-am mixat cu bananele.
  2. Am amestecat ingredientele uscate: făina integrală, făina de migdale, scorţişoara, praful de copt şi fulgii de cocos.
  3. Ouăle cu praful de sare  le-am bătut cu mixerul până şi-au dublat volumul. Apoi, treptat, am adăugat uleiul şi piureul de curmale cu banane.
  4. Apoi, am adăugat progresiv ingredientele uscate. Am lăsat mixerul să meargă până am obţinut o compoziţie omogenă.
  5. Am încorporat în aluat morcovii răzăliţi fin şi stafidele.
  6. Eu am ales să fac mini checuri, 6 mici, dreptunghiulare, şi unul rotund, mic şi el. Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade şi am lăsat mini checurile la copt timp de aproximativ 30-35 de minute. Niciodată nu scot checurile imediat ce timpul lor de coacere se termină, ci le mai las 5 minute în cuptorul oprit. Dacă alegeţi să faceţi checul/tortul într-o formă clasică de chec/tort, lăsaţi-l la copt puţin mai mult, 40-50 de minute. Înainte să-l scoateţi din cuptor, încercaţi-l cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată, înseamnă că este copt.
  7. Am aşezat pe fiecare mini chec câte un strat generos de cremă. Crema este foarte simplă: 150g de mascarpone le-am bătut cu mixerul împreună cu o lingură de miere. Simplu, nu?

 

Şi checul … DE-LI-CIOS! Confirmă toată familia. 🙂

 

Alte torturi/checuri delicioase:

 

Tort cu migdale şi banane (baby friendly)

 

 

Chec cu mălai şi portocale

 

 

Chec cu kaki

 

 

 

Chec cu mere

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Comentarii

    • admin a zis

      Mi-ar plăcea să revii cu un feedback. 🙂 Eu am încercat să îl fac potrivit atât pentru adulţi cu gustul pervertit, cât şi pentru cei mici. Dacă ţi se pare prea dulce chiar şi varianta mea, poţi pune mai puţine curmale sau poţi omite stafidele.

  1. Adina a zis

    Foarte bun si apreciat tortul. Consistenta moale si usor de mancat cu manute mici. O sa-l repet cu siguranta sub forma de briose sau kek.

  2. Trales Adelina a zis

    Bună am încercat în weekend acest tort de morcovi dar…….eșec. 😯. L-Am copt conform instructiunilor dar a rămas nefăcut în interior. L-Am făcut în tava de chec. 😔😔😔

    • admin a zis

      Bună, Adelina.

      Chiar nu îmi explic de ce. 🙁 Persoanele care l-au făcut până acum nu s-au plâns să fi întâmpinat probleme. L-ai ţinut mai bine de 45 de minute la copt? L-ai încercat cu scobitoare înainte să îl scoţi din coptor? Ai aruncat laptele vegetal de pe curmale, da? Oare nu au lăsat morcovii prea mult suc?

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *