Tort cu mascarpone şi caise (baby friendly)

Publicat in 23 iunie 2017

tort cu caise si mascarpone

Tortul acesta l-am făcut pentru aniversarea de un an a unui băieţel tare drag mie. Nu, nu m-am apucat de luat comenzi :), ci a fost plăcerea mea să îi fac primul lui tort. Cei care l-au gustat spun că a fost bun. Recunosc că gustul a fost ceea ce îmi doream, răcoritor şi nu prea dulce, însă decorul nu a fost chiar la înălţimea aşteptărilor mele. Nu-i bai! Data viitoare îmi va ieşi mai bine :).

Să nu vă sperie lista de ingrediente şi modul de preparare, pentru că este foarte uşor de făcut, dar necesită timp.

Ingrediente: 

Pentru blaturi: 

  • 360g făină (din grâu spelta am folosit eu)
  • 10g praf de copt
  • 2 linguriţe esenţă naturală de lămâie
  • 1 linguriţă pudră de vanilie
  • 6 ouă
  • 350g iaurt grecesc
  • 140g ulei
  • 130g zahăr de cocos
  • un praf de sare

+70g afine (pentru blatul din mijloc)

 

Pentru cremă: 

  • 400g mascarpone
  • 400g ricotta
  • 1 lingură miere

Pentru sos:

  • 500g caise
  • 50g nucă măcinată
  • 1 lingură unt de cocos
  • 1 lingură miere

Pentru decor: 

  • 150g făină
  • 40g unt topit
  • 1 ou
  • 250g kefir
  • 1 lingură miere
  • 1/2 linguriţă bicarbonat

+1 linguriţă turmeric

+aprox. 15 cireşe

+afine sau dulceaţă de afine fără zahăr

 

Mod de preparare: 

Blaturi

  1. În bolul mixerului am bătut ouăle cu praful de sare până şi-au dublat volumul. Apoi, treptat, am încorporat uleiul, zahărul şi iaurtul.
  2. Peste compoziţia obţinută, am adăugat treptat amestecul de ingrediente uscate (făina + praful de copt + esenţele).
  3. Am împărţit aluatul în 3 părţi egale, pentru 3 blaturi, şi am copt fiecare blat la 180 de grade Celsius timp de 15-20 de minute. Să le încercaţi cu scobitoarea încât să fiţi siguri că sunt coapte. Eu am folosit o tavă de 28cm cu inel şi am obţinut blaturi destul de subţiri. Puteţi folosi o tavă mai mică pentru un tort mai înalt (de 24cm, de exemplu). Dacă folosiţi o tavă mai mică, atunci blaturile vor necesita probabil 5-10 minute în plus de coacere.
  4. Într-unul dintre aluaturi am adăugat 70g de afine. Mi-a fost teamă să adaug în toate trei ca nu cumva tortul să iasă prea umed, însă cred că ar fi avut o textură potrivită şi dacă procedam aşa.

Cremă

  1. În bolul mixerului am bătut mascarponele cu ricotta şi cu mierea până am obţinut o cremă omogenă.
  2. Separat, într-o oală am pus la fiert caisele tăiate în bucăţele mici cu aprox. 100ml de apă. Când caisele au căpătat aspectul unei dulceţe şi lichidul s-a evaporat, am luat oala de pe foc. Când s-a răcorit puţin, am adăugat nuca, untul de cocos şi mierea.

Decor: 

Am făcut nişte clătite pe care le-am colorat în 3 culori diferite. În locul cireşelor, vă sfătuiesc să folosiţi piure de sfeclă pentru o culoare mai intensă.

  1. Am amestecat ingredientele lichide (oul + kefirul + mierea + untul topit).
  2. Separat, am amestecat ingredientele uscate (făina + bicarbonatul) şi le-am încorporat, treptat, în amestecul lichid.
  3. Aluatul obţinut l-am împărţit în 3 părţi egale şi fiecare parte am amestecat-o, pe rând, cu turmeric, piure de cireşe şi o lingură de dulceaţă de afine fără zahăr, pentru a obţine clătite în culori diferite. Clătitele le-am copt într-o tigaie antiaderentă.

Montarea tortului: 

  1. Peste primul blat simplu am adăugat o parte din crema de brânză obţinută, apoi o parte din sosul de caise (răcit!) şi peste am pus blatul în care am încorporat afine. Am continuat acest procedeu până am montat toate cele 3 blaturi. Să aveţi grijă să păstraţi suficientă cremă de brânză încât să puteţi îmbrăca tortul.
  2. După ce am îmbrăcat tortul, am decupat clătitele cu ajutorul unor forme pentru biscuiţi. În formele goale am presărat pudră de fistic (fistic râşnit) şi esenţă naturală de portocale. Rezultatul îl găsiţi în imaginile de mai jos :).

 

tort cu caise şi mascarpone

 

decor tort

Da, aţi văzut bine! Aici uitasem un „A” :). 

tort cu caise şi mascarpone

Secţiunea fotografiată în grabă la ziua de naştere a lui Luca. 

Alte torturi:

Tort din pancakes

tort din pancakes

Tort cu fructe si crema de mascarpone

Tort pentru bebelusi

 

Tort cu migdale şi banane

Tort cu banane si migdale

 

 

Dacă găsiţi pe blog reţete/articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *