Enchiladas

Publicat in 25 martie 2019

 

 

Enchiladas este o mâncare originară din Mexic, populară în special în zona de nord a țării. Ea cunoaște extrem de multe variante, picante sau dulci, cu fasole roșie ori cu brânză, cu carne de pui ori cu vită. Există în jur de 300 de variante de enchiladas.

Rețeta originală are la bază tortillas de porumb prăjite și apoi îmbibate într-un sos picant. Umplutura poate fi din carne de pui sau de vită, cu fasole roșie sau cu brânză. Se pare că ultimele variante fac parte dintre cele noi, deși nimeni nu știe exact când a apărut acest preparat. Prima mențiune a preparatului într-o carte de bucate mexicană a fost în secolul XIX.

Eu am descoperit enchiladas de vreo 2-3 ani și la noi în casă are mare succes. Succesul nu este înregistrat și atunci când vorbim de copil, deși este o rețetă potrivită și pentru cei mici, dar există perioade cu mofturi multe și intrări în voie puține.

Vă las mai jos rețeta pe care o fac eu. Sper ca la voi să aibă succes în rândul tuturor membrilor familiei. 🙂

 

Ingrediente: 

  • 900g pulpe de pui dezosate
  • 3 cepe (am folosit 3 eșalote medii)
  • 400-500g pastă de roșii + 2-3 linguri
  • 200-250g cașcaval (răzălit)
  • usturoi
  • oregano
  • chimen
  • boia dulce de ardei
  • sare
  • piper
  • aprox. 100ml apă

+ 8-9 tortillas

 

Mod de preparare:

 

Pasul 1

Pulpele le-am spălat și le-am tăiat în fâșii subțiri. Să nu vă imaginați că fâșiile au fost uniforme. Le puteți tăia cum vă este mai ușor, fâșii sau cuburi. Puteți folosi și piept de pui sau de curcan. Eu prefer pulpele pentru că au carnea mai suculentă.

 

Pasul 2

Ceapa am tăiat-o mărunt și am adăugat-o într-o oală încăpătoare împreună cu bucățile de carne. Am adăugat pasta de roșii și apa. Am amestecat bine și am lăsat carnea să fiarbă până apa s-a evaporat. N-ar fi o idee bună să punem compoziția cu apă în tortillas.

 

Pasul 3

În timp ce oala a stat pe foc, am adăugat condimentele: sare, piper, boia dulce de ardei, chimen și oregano uscat. Condimentele le dozați după gust. Bineînțeles, puteți adăuga și fulgi de chilli dacă vreți niște enchiladas picante și dacă nu plănuiți să le pregătiți și pentru copii.

 

Pasul 4

Când sosul din oală a scăzut suficient, am adăugat usturoiul zdrobit, în jur de 3-4 căței mari, și aprox. jumătate din cantitatea de cașcaval.

 

Pasul 5

Umplutura din oală am rulat-o în tortillas. Eu am avut tortillas de 2 feluri, integrale și albe, ambele cumpărate din comerț. Pentru această rețetă, tortillas-urile din porumb sunt preferatele mele.

 

 

Am așezat tortillas-urile umplute într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Le-am uns cu puțină pastă de roșii și deasupra lor am presărat restul de cașcaval. Am dat tava la cuptor, la 180° Celsius, până cașcavalul s-a rumenit ușor.

 

 

Le puteți servi simple, cu ketchup (vă sugerez să fie fără zahăr), cu sos de smântână și usturoi ori cu sosul vostru preferat. Îmi propun de multă vreme să pun această rețeță pe blog, însă niciodată nu a apucat o poză decentă, într-o lumină bună. Nu a fost cazul nici de această dată. Se mănâncă prea repede.

 

Sper ca această rețetă să fie pe placul vostru. Dați-mi de veste dacă o încercați.

 

Poftă bună!

 

 

Alte rețete cu carne: 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *