Budincă de mălai cu dovleac şi banană (fără zahăr)

Publicat in 4 ianuarie 2018

 

Mălaiul folosit în preparate dulci este una dintre descoperirile mele cele mai interesante din punct de vedere gustativ de când m-am apucat serios de bucătărit. Înainte de anul de graţie 2015, anul naşterii fetiţei mele, ştiam că din mălai se pot face pâinea şi mămăliga. Singurul preparat dulce pe care îl mâncasem până atunci cu mălai fusese tortul de mămăligă cu mac al bunicii mele. Vă spun drept că este un deliciu, dar nu era vreun preparat foarte creativ, că tot de mămăliga era vorba, dar era făcut cu atâta dragoste de parcă era vreo prăjitură franţuzească fină. După câteva încercări reuşite, am încercat o nouă budincă cu mălai, cu banane şi dovleac de această dată.

 

Ingrediente: 

  • 4 linguri rase de mălai (50g)
  • 100g ricotta sau brânză de vaci
  • 1 ou
  • 1 banană mare (150-160g)
  • 150-200g piure de dovleac
  • 1 linguriţă rasă scorţişoară
  • 100ml lapte
  • unt şi pesmet (pentru unsul tăvii)

 

Mod de preparare: 

  1. Banana am zdrobit-o cu furculiţa până am obţinut un piure. Acelaşi lucru am făcut şi cu dovleacul. Întotdeauna am în congelator dovleac copt pe care îl las peste noapte la decongelat atunci când vreau să fac preparate pe bază de dovleac.
  2. Peste piureul de banană şi dovleac am adăugat 100g de ricotta, oul, laptele şi scorţişoara. Am amestecat până am obţinut o compoziţie omogenă.
  3. Am încorporat mălaiul.
  4. Am uns o tavă din ceramică cu unt şi am tapetat-o cu pesmet. Am turnat budinca în tavă şi am dat-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 30-40 minute. Pentru că, de la o anumită vârstă, vizualul contează, i-am decupat Antoniei floricele din budincă cu ajutorul unor forme pentru biscuiţi.

Mulţi mi-aţi scris că e complicat să gătiţi budinci la micul dejun, pentru că nu aveţi timp dimineaţa. Nici eu! Le gătesc seara şi dimineaţa încălzesc atât cât mâncăm. Budincile se încălzesc mai repede într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

 

 

Alte reţete cu mălai:

Budincă de mălai cu lămâie

Chec cu mălai şi portocale

Chec cu mălai, lămâie şi zmeură

Bruschete cu mămăligă

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Comentarii

  1. Nicoleta a zis

    Buna! Am facut-o acum vreo 2 sapt, o refac in seara asta. Manca baietelul de uita sa respire. :))
    Voi pune totusi mai mult dovleac in detrimentul bananei. Mi s-a parut ca dovleacul nu prea se simtea, predomina gustul bananei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *