Brioşe cu morcovi şi cremă de mascarpone (fără zahăr)

Publicat in 30 martie 2020

Zilele trecute, mi-am adus aminte de tortul cu morcovi pe care l-am făcut pentru prima oară acum vreo 2 ani, căruia i-am adăugat o cremă de mascarpone fină și delicioasă. Doamne, cât de bună poate fi combinația asta!

Am schimbat puțin rețeta și am transformat tortul în brioșe. Le-am pus și lor câte un moț de cremă de mascarpone. Cum altfel?! V-am zis că e delicioasă combinația asta!

Brioșele nu conțin zahăr. Le-am îndulcit cu curmale, așa că le puteți oferi cu încredere și copiilor. Ele sunt potrivite atât pentru a fi servite la gustare, cât și la prima masă din zi, la micul dejun. Menționez și că modul de preparare e simplu, atât de simplu încât puteți pregăti brioșele împreună cu cei mici.

Ingrediente: 

Pentru 14 bucăţi

  • 120g morcovi (2 bucăţi medii)
  • 90-100g curmale
  • 130g iaurt grecesc
  • 150ml lapte
  • 3 ouă
  • 200g făină integrală
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • nuci sau nuci pecan (pentru decor)

Pentru crema de mascarpone

  • 100g mascarpone
  • 40-50g ricotta
  • 1 linguriţă de miere

Mod de preparare:

Pasul 1

Pentru a-mi uşura munca, ingredientele lichide le-am mixat în blender. Am început cu laptele şi curmalele. Peste ele am adăugat ouăle şi iaurtul. Le-am mixat cât să se omogenizeze, nu prea mult.

Dacă aveţi curmale uscate (ale mele au fost moi), atunci vă sfătuiesc să le lăsaţi la hidratat în apă sau în lapte, timp de vreo 2-3 ore.

Pasul 2

Ingredientele uscate, făina, praful de copt şi scorţişoara, le-am amestecat separat. Apoi, le-am încorporat, treptat, în amestecul lichid.

Pasul 3

Morcovii i-am dat pe răzătoarea mică şi i-am încorporat în compoziţie cu ajutorul unei palete de patiserie.

Pasul 4

Pentru coacerea acestor brioşe am folosit hârtie de copt (pentru brioşe, bineînţeles). Eu prefer tăvile din silicon pentru coacerea brioşelor, pentru că, adesea, hârtiile de copt îmi dau bătăi de cap. 🙂 Pentru că sunt păţită, atunci când folosesc hârtii de copt pentru brioşe le ung cu puţin ulei. Important de menționat: dezlipiți hârtia de pe brioșe după ce acestea s-au răcit, altfel riscați ca acestea să se prindă de hârtie și să se rupă.

Am distribuit compoziţia în forme şi am lăsat brioşele la copt timp de 30 de minute, la 180° Celsius.

Pasul 5

Cât brioşele au stat în cuptor, m-am ocupat de crema de brânză. Crema pe care am pus-o peste brioşe este foarte uşor de făcut: aveţi doar de amestecat mascarponele cu ricotta şi cu mierea. Peste moţul de cremă (pus cu linguriţa, nu cu poşul), am presărat şi câteva nuci. Le puteţi include şi în compoziţie, dacă doriţi.

Noi am servit brioşele atât la gustare, cât şi la micul dejun. Ne-au plăcut tare mult şi vă recomand şi vouă să le încercaţi. 🙂

Alte reţete de brioşe: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *