Banana bread cu nuci şi unt de arahide (fără zahăr şi fără lactate)

Publicat in 20 noiembrie 2018

 

 

Trebuie să recunosc că banana bread se numără printre checurile mele preferate, pentru că nu necesită mare ştiinţă în bucătărie, nici prea mult timp sau vreo listă prea lungă de ingrediente. De asemenea, reţetele de banana bread pot fi adaptate foarte uşor preferinţelor fiecăruia dintre noi. Pot conţine sau nu lapte, zahăr ori îndulcitori naturali, se pot adăuga în compoziţie nuci, fulgi de cocos sau fructe uscate. Astăzi, vă propun o reţetă de banana bread aromată, fără lactate, fără îndulcitori, cu o textură nu foarte umedă. Am adăugat nuci tăiate grosier, pentru a aduce un plus de nutrienţi şi o textură crocantă acestui chec. Sper să vă placă. Ştiţi deja că aştept să-mi daţi de veste dacă îl încercaţi.

 

 

Ingediente: 

 

  • 250g făină integrală
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 1 linguriţă rasă de scorţişoară
  • 60-70g curmale deshidratate
  • 60-70ml lapte vegetal
  • 40g unt de arahide
  • 2 ouă
  • 300g piure de banane
  • 50-60g nucă/nuci combinate
  • unt de cocos (pentru tavă)

 

Mod de preparare: 

 

  1. Într-un bol, am amestecat ingredientele uscate: făina, praful de copt şi scorţişoara.
  2. În blender, am mixat curmalele cu laptele vegetal, untul de arahide şi bananele. În acest amestec lichid, am încorporat ouăle. Dacă aveţi curmale foarte uscate, lăsaţi-le la hidratat în laptele vegetal timp de minim 2 ore. Vă sfătuiesc să folosiţi un unt de arahide curat, fără zahăr adăugat sau alte ingrediente. Un unt de arahide curat trebuie să conţină 2 ingrediente: arahide şi puţină sare.
  3. Peste amestecul lichid, am adăugat, treptat, ingredientele uscate. M-am folosit de o paletă de patiserie pentru a obţine o compoziţie omogenă.
  4. În aluatul obţinut, am adăugat nucile. Le puteţi tăia grosier cu ajutorul unui cuţit sau puteţi folosi metoda mea. 🙂 Eu pun nucile într-o pungă şi le zdrobesc cu un ciocan pentru bătut carnea. Puteţi folosi miez de nucă sau un mix de nuci, în funcţie de preferinţe ori de ce aveţi prin casă.
  5. Am uns cu unt o tavă pentru chec (de 23 cm x 12 cm) şi am tapetat-o cu puţină făină. Dacă vreţi ca reţeta voastră să fie 100% fără lactate, vă recomand să folosiţi unt de cocos. Am turnat aluatul în tavă, l-am nivelat şi l-am lăsat să se odihnească timp de 10-15 minute. Apoi, am dat tava în cuptorul preîncălzit la 170° Celsius, fără ventilaţie. Am lăsat checul la copt timp de aproximativ 45-50 de minute. Când trece testul scobitorii, înseamnă că este copt. 🙂

 

 

 

Se zice că orice cioară îşi laudă puiul. Aşa îmi laud şi eu checul. Este cea mai bună banana bread pe care am făcut-o până acum. Merge servită dimineaţa, la cafea, la micul dejun ori la gustare. Poftă bună să aveţi! 🙂

 

 

 

Alte reţete de checuri: 
Chec cu mălai, lămâie şi zmeură
Chec cu kaki
Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)
Chec cu mălai şi portocale
Chec cu mere

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Comentarii

  1. Raluca a zis

    Buna. Am tot căutat prin comert un unt de arahide curat însă nu am gasit.. chiar si cele BIO conțin zahăr si alte ingrediente, in proporție mica însă le conțin, tu de care folosești ? Am tot vazut pe fb reclama la papamigdal parca se numește si cred c o sa încerc sa iau de la ei unul sa vad cum este deși sunt cam scumpe …

  2. Alexandra a zis

    Am incercat vreo 3-4 retete de banana bread fara zahar…toate au iesit ca si cum erau necoapte. Ma bucur tare mult ca am avut incredere sa mai incerc si varianta ta! Este perfecta! Multumim pt reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *