Aperitive sănătoase pentru mese festive

Publicat in 17 decembrie 2017

Cunoaştem cu toţii aperitivele clasice servite la mesele festive: salată de vinete cu maioneză, salată de ciuperci cu maioneză, salată de boeuf, salată de icre, etc. Majoritatea sunt cu maioneză. Dar dacă aţi încerca ceva nou, ceva mai sănătos, mai uşor de făcut? Găsiţi mai jos 20 care să vă inspire în pregătirea unui meniul festiv mai sănătos şi cu gust. Măcar una ar trebui să vă tenteze. 🙂

 

Clafoutis cu legume şi mascarpone

În mod normal, clafoutis-ul este un desert, dar am încercat să îl adaptez pentru a obţine o variantă sărată. Personal, îmi place gustul, şi chiar îl prefer mai mult rece decât cald.

 

 

Chec cu caşcaval şi măsline

 

 

Chec cu spanac şi feta

Ştiţi bunicile care ies pe banca din faţa porţii şi povestesc ce-au mai gătit, schimbă impresii şi idei? Cam aşa şi eu cu checul ăsta numai că în varianta modernă :). Fosta mea colegă de bancă din clasele primare (relaţie lungă, deşi nu ne-am văzut de mulţi ani) postase pe Instagram checul ei cu spanac. Văzut, plăcut, întrebat, făcut!

 

 

Salată cu cartofi dulci şi feta

Şi dacă aţi înlocui clasica salată orientală de cartofi cu una pe bază de cartofi dulci? Nu cred că vă v-a părea rău. 🙂

 

 

Brioşe cu caşcaval şi ceapă verde

 

 

Tartă cu ricotta şi spanac

Spanacul nu este preferatul meu, dar, culmea, această reţetă este printre preferatele mele.

 

 

Terină cu pui şi legume

 

 

Chiftele cu pui şi curry

Am dat lovitura cu aceste chiftele cu pui şi curry. Când spun că am dat lovitura, mă refer că au fost apreciate atât de soţ, cât şi de fetiţa mea, dar, ce-i drept, ea nu-i mofturoasă de felul ei. Sper să nu fie nici musafirii voştri. 🙂

 

 

Chiftele din carne de vită cu coriandru

Îmi place să încerc arome noi. Coriandrul nu îl folosesc foarte des în preparate, dar mi-am zis că merită o şansă în combinaţie cu carnea de vită. Am ales să fac chiftele mici, rotunde, mai degrabă bulete, care dintr-o îmbucătură să ne învăluie în aroma coriandrului proaspăt şi a chimenului.

 

 

Pastă tartinabilă de măsline verzi

Şi dacă aţi înlocui clasica salată de vinete cu o pastă tartinabilă de măsline? Mă bucur că mi-am dat şansa să descopăr gusturi noi pentru că reţeta asta chiar m-a surprins.

 

 

Pate de năut cu dovleac copt şi seminţe de pin

 

 

Pastă tartinabilă cu roșii și migdale

 

 

Pastă tartinabilă de somon

Dacă nu vă place gustul somonului, puteţi încerca această pastă tartinabilă şi cu un alt tip de peşte. E am făcut-o şi cu şalău.

 

Pate de ciuperci Crimini

Un pate vegetal aromatizat în locul salatei de ciuperci cu maioneză. 🙂

 

 

Pâinici din conopidă

Pâinicile le puteţi servi simple sau cu una dintre pastele tartinabile propuse mai sus.

 

 

Bulete de broccoli şi parmezan

Adesea, pe mesele festive se regăseşte o cantitate prea mare de carne (penru gustul meu). Puteţi încerca aceste bulete pe lângă clasicele chiftele sau în locul buletelor de caşcaval.

 

 

Trigoane cu spanac şi brânză

Un amestec delicios de brânză şi spanac învelit în aluat fraged. Sună atât de bine!

 

 

Brioşe cu praz şi parmezan

Şi brioşele sărate sunt o variantă potrivită pentru a fi servite ca aperitiv.

 

Brioşe cu morcovi şi dovlecei

 

Brioşe aperitiv cu ciuperci şi caşcaval

 

 

 

Pentru şi mai multă inspiraţie:

Deserturi raw pentru mese festive

Prăjituri sănătoase pentru mese festive

Biscuiţi şi fursecuri sănătoase pentru mese festive

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Comments

  1. a zis

    Foarte interesante dar totul e gatit si asta consuma timp si distruge si din vitamine….
    Avem si traditionale aperitive (mai sanatoase) din chestii crude, haideti sa le ridicam si pe ele la valoarea lor. Clasica romaneasca branza frecata cu verdeata, servita in ardei sau rosii. Sau salata de vinete fara maioneza dar servita in rosii/ sau pe rondele de castraveti. Salata beuf se mai face si fara boeuf (un fel de la rousse) in care adaug telina si mar ras (crude) si maioneza amestecata cu 50% iaurt – gustul e diferit dar nu de neglijat. Piftia servita in recipiente mici este unul din alimentele cele mai sanatoase si satioase din astea vechi, si se poate decora de sarbatoare (nu am rabdare). Sau combinatiile cu sfecla rosie (parca astea le-am consumat mai mult in nordul moldovei).

    (noi nu facem sarmai ca nu ne plac asa ca aperitivele sunt partea principala a mesei, asa ca am luat ce e simplu si pe gustul nostru de la cei din jur)

    • admin a zis

      Foarte bune ideile tale, dar eu aveam nevoie de reţete explicite. Dacă spui că ţi-ar fi plăcut să vezi reţete cu ingrediente crude, poate ţi-a plăcut articolul cu deserturile raw. 🙂

  2. Ana a zis

    Am facut briosele cu praz si mi-au placut foarte mult 🙂 Pana si pitica mofturoasa a papat. Data viitoare dublez cantitatile, sa ajunga la toata lumea, pe saturate :)) Azi incerc tarta cu spanac.

    • admin a zis

      Să ştii că brioşele eu nu le-am încercat încă, dar sunt sigură că sunt delicioase. Tartă cu spanac şi ricotta am avut astăzi la cină. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *